Traseul aplicației
În centrul aplicației este un traseu care traversează parcelarea Vatra Luminoasă și pune în evidență mai multe locuri în care utilizatorii aplicației pot să descopere în realitatea virtuală obiecte prin intermediul cărora vor afla mai multe informații, atât despre parcelare, cât și despre două evenimente majore care s-au petrecut în acest cartier în perioada interbelică. Interacțiunea cu aceste obiecte este una care pune utilizatorul în situația de a descoperi informații despre locurile pe care le vizitează într-un mod care îi va suscita curiozitatea.
1. Intro
În noaptea de 23 august 1944, în parcul Vatra Luminoasă, actuala stradă Constantin Tănase, un camion însoțit de două automobile se oprește. Mareșalul Ion Antonescu coboară din camion însoțit de colaboratorii săi, anterior arestați la Palatul Regal. Membrii unui grup de comuniști, responsabili cu paza, coboară din automobile. Intră într-o casă care servea ca ascunzătoare a comuniștilor, sub conducerea lui Emil Bodnăraș, responsabil cu arestarea și paza mareșalului Antonescu. Populația a fost informată de lovitură de stat abia după ora 22.00. Locuitorii din Vatra Luminoasă, aflați în plin proces de reconstrucție după bombardamentele din aprilie 1944, ascultau, probabil, proclamația regelui Mihai la radio, fără a bănui că mareșalul Antonescu urma să fie adus și ținut sub arest în cartierul lor. Vatra Luminoasă era un centru de putere al opozanților de la 23 august, locul unde politicienii luptau pentru schimbarea regimului politic. Casa menționată nu era singura din cartier în care se manifesta rezistența împotriva regimului. La numărul 11 de pe aceeași stradă, cu câteva luni înainte, se semnase alianța partidelor democratice pentru înlăturarea regimului Antonescu, cunoscută sub numele de Blocul Național Democrat.
2. Indiciile de pe traseu
Traseul care conduce spre căutarea Comorii din Vatra Luminoasă este presărat cu mai multe indicii care direcționează utilizatorul spre punctul final al experienței de realitate augmentată.
3. Placa memorială
Reprezintă modelul 3D al unei plăci memoriale instalată pe casa conspirativă din Vatra Luminoasă în care a fost ținut mareșalul Ion Antonescu după arestarea acestuia de la 23 august 1944. Pentru a recontitui placa memorială și a afla povestea acesteia trebuie găsite pe traseu cele cinci fragmente din care este compusă.
Placa memorială a fost montată pe fațada casei conspirative în care a fost ținut prizonier Ion Antonescu de către Federația Națională a Foştilor Deținuți şi Internați Politici Antifascişti (FIAP) a instalat o placă memorială în amintirea evenimentelor de la 23 august 1944. Textul înscris amintea că „din această casă au pornit instrucțiunile conspirative ale Comitetului Central al Partidului Comunist Român în vederea pregătirii insurecției armate de la 23 august 1944. Clădirea a mai găzduit, de asemenea, ședin- țele în care a fost pregătit planul evadării din lagărul de la Târgu Jiu a mai multor cadre de conducere ale partidului. În noaptea de 23/24 august 1944, aici au fost închiși membrii guvernului antonescian arestat la Palat în după-amiaza zilei de 23 august și care aveau să fie ținuți în această clădire până în ziua de 3 septembrie 1944”
Comoara lui Moruzov
În acest punct al traseului experiența digitală aduce în prim plan un eveniment din septembrie 1940 a cărui finalitate se petrece în Vatra Luminoasă. Șeful serviciului secret al armatei, Mihail Moruzov, este arestat la întoarcerea din Italia din ordinul lui Antonescu. Oamenii de încredere ai lui Moruzov primiseră de la acesta un plic cu documente, bani și bijuterii. Aceasta sunt ascunse într-o valiză care avea să ajungă în curtea unei case din cartierul Vatra Luminoasă.
4. Biroul compromisului
Un alt punct de interes al traseului este în locul unde istoria a împletit destinele celor care au locuit aici în urzeli dense în care binele și răul se contopesc și își fac pierdută semnificația. Adresa la care a locuit fruntașul țărănist Ioan Hudiță, politicianul care a ținut cel mai complet jurnal al perioadei interbelice. Jurnalul său este o scriere de mare valoare documentară și umană, o capsulă a timpului care îți poate arăta cum se locuia în Vatra Luminoasă în urmă cu 80 de ani. Caitele cu însemnările lui Ioan Hudiță din perioada 1938-1945 au fost îngropate de fiica lui, Ioana Berindei, la rădăcina unui cais în curtea casei acestora din Strada Constantin Tănase nr 11.
În vara anului 1944, în casa lui Hudiță din Vatra Luminoasă s-a semnat pactul de formare a Blocului Național Democrat, prin care opoziția formată din Partidul Național Liberal, Partidul Național Țărănesc, Partidul Social Democrat și Partidul Comunist din România consimțea pla- nul care avea ca scop înlăturarea de la putere a lui Ion Antonescu și ieșirea din război.
5. Concluzie
Povestea casei conspirative s-a încheiat în ziua de 3 septembrie 1944, când Antonescu și grupul său au fost predați sovieticilor, dar destinul acesteia este simbolic pentru destinul parcelării: o acțiune violentă de arestare, confiscarea locuinței și, după un anumit timp, revenirea la starea de lucruri inițială.
Evoluția cartierului Vatra Luminoasă a ilustrat, în mod elocvent, fenomenul mai amplu al polarizării sociale, ce a caracterizat peisajul politic al epocii interbelice. Parcelarea a fost considerată probabil cel mai reușit proiect de locuințe muncitorești al României. Totuși, din punct de vedere cantitativ, cele aproximativ 600 de case nu au fost nici pe departe suficiente pentru a rezolva criza perpetuă de locuințe din București, mai ales în contextul creșterii numărului de locuitori de la 600.000, în 1930, la aproape un milion, în 1940.
Proiect realizat cu sprijinul AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.